Dej každému dni šanci, aby se mohl stát tím nejkrásnějším ve Tvém životě.

Nádhera mého života... Asi tušíte, o čem bude tento blog...ano, správně, o všech radostech a nádherách mého života. Osobně se považuji za nejšťastnějšího člověka na světě. Najdete zde všechno, co mě více či méně zajímá a co tvoří můj život, s jedinou výjimkou, a tou jsou Orlické hory. Věnovala jsem jim samostatný blog, který najdete pod tímto odkazem: Po západu slunce... Potěšíte mě, když se budete vracet a nalézat zde inspiraci pro svůj život.

Vaše Lady In Brown






Květen 2017

Květnové časopisy

18. května 2017 v 22:10 | Lady In Brown |  Knihy, časopisy a knihovna
Xantypa

Květnová Xantypa je doslova nadupaná zajímavým čtením, ještě víc než jiná čísla, aspoň tedy pro mě. Dočtete se tam např., jak bioložka Hana Svobodová zachraňuje želvy, o tibetské aktivistce jménem Nyima Lhamo nebo hraběti Zdeňku Sternbergovi. Další článek se věnuje dvojímu výročí Astrid Lindgren. Zajímavý je i rozhovor se Zuzanou Stivínovou, fotoreportáž Pohledy do údolí Glencoe, či článek Švýcarská plavba do starých časů. V rubrice Genius loci se tentokrát podíváte do tržnice v Budapešti, kde se žije bez EET...a rozhodně nezapomeňte na Názor Martina Fendrycha: Drahoš míří na Hrad. A to je výběr jenom toho, co zaujalo mne samotnou.



Země Světa

Květnové číslo Zemí Světa tentokrát zavítá do Opavského Slezska. Z mnoha článků doplněných nádhernými fotografiemi vybírám např.: Za přírodou Opavska, Štědrost knížete Jana II., Chlouba slezské gotiky, Zázraky se dějí nebo Vysoko nad Moravicí. A kdo by byl nedočkavý na další číslo, tak vězte, že se bude věnovat Kanadě.



Koktejl

I Koktejl je nabitý zajímavými informacemi z celého světa. V tomto čísle si mj. přečtete článek U jezera krokodýlů (o životě lidí kmene Dorze), Ničitelé treků (o výdobytcích moderní civilizace v Nepálu) nebo třeba co je to Kurská kosa (unikátní laguna na břehu Baltu). Tématem tohoto čísla je Psí život...a zdaleka to není míněno jenom na čtyřnohé miláčky.



Lidé a Země

Aktuální číslo Lidé a Země se hodně věnuje letnímu tématu, a to dovolené. Přečíst si o tom můžete např. v článku Skvělé léto? Na Slovensku! Dále tam najdete rozhovor Adam Chroust a 280 kufrů Miloslava Stingla. Koho láká něco českého, jistě se začte do reportáže V útrobách Sněžky, věnované dávným hledačům drahých kovů. Ze sousedního Rakouska a Německa toto číslo nabídne Ozdravnou cestu do nitra země (o radonu v rakouských horách), nebo Hradní stezkou za strážkyní věže (o německých hradech spojených stezkou dlouhou přes 1000 km).




Vitamínové hody (2)

8. května 2017 v 19:57 | Lady In Brown |  Gastrokoutek

Zeleninové rizoto s krůtími prsíčky

200 g dlouhozrnné rýže, sůl pepř, 2 mrkve, 1 malá brokolice, 1 červená paprika, 500 g krůtích prsou, 1 lžíce másla, 1 cibule, stroužek česneku, 125 ml zeleninového vývaru (z kostky)

Rýži uvedeme do varu ve 400 ml osolené vody. Přkryté vaříme na slabém ohni asi 20 minut. Oloupanou mrkev nakrájíme na nudličky. Brokolici očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Papriku očistíme a lusk nakrájíme na nudličky. Mrkev a brokolici předvaříme osm minut, pak je scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
Maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky. Okořeníme, prudce opečeme na másle a vyjmeme. Cibuli a česnek najemno posekáme a zesklovatíme na vypečeném tuku. Přidáme papriku a vývar a vaříme čtyři minuty. Vložíme maso, mrkev, brokolici a krátce prohřejeme. Osolíme a opepříme. Vmícháme rýži a upravíme na talíře.


Špenát s pórkem a vejci

500 g pórku, 500 g špenátu, 1 červená paprika, 4 vejce, 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 250 ml zeleninového vývaru (z kostky), 125 ml smetany, sůl, pepř

Pórek nejprve omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Špenátové listy přebereme, propereme, necháme okapat a nahrubo posekáme. Papriku omyjeme, vyřízneme semeník a lusk nakrájíme na kosočtverce. Vejce vaříme natvrdo osm minut.
Potom v hrnci rozehřejeme máslo. Vložíme na něj pokrájenou papriku a pórek a za občasného míchání opékáme po dobu asi tří minut. Pak přidáme rovněž nasekané špenátové listy, promícháme a necháme je změknout.
Zeleninu lehce poprášíme moukou a za stálého míchání ji přibližně dvě minuty smažíme. Přilijeme zeleninový vývar, který jsme si podle návodu připravili z kostky, smetanu, promícháme, uvedeme do varu a necháme dalších sedm minut podusit.
Nakonec směs osolíme, opepříme a rozdělíme na talíře. Vařená vejce oloupeme, rozpůlíme a pokrm jimi obložíme.

Děkuji za Vaši návštěvu na mém blogu a potěšíte mě, vrátíte-li se dříve či později opět.